Kesärenkaiden urasyvyys

Auton renkaiden urasyvyys on yksi tärkeimmistä tekijöistä liikenneturvallisuuden kannalta. Suomen vaihtelevissa sääolosuhteissa, kesärenkaiden kunto nousee erityisen tärkeäksi, sillä sateet voivat tehdä tienpinnoista liukkaita ja arvaamattomia.

Tässä artikkelissa käsittelemme erityisesti kesärenkaiden urasyvyyden merkitystä, lain asettamia vaatimuksia ja suosituksia sekä annamme vinkkejä renkaiden urasyvyyden mittaamiseen.

Mikä on urasyvyys ja miksi se on tärkeä?

Renkaan urasyvyys tarkoittaa renkaan pääurien syvyyttä. Uusilla kesärenkailla urasyvyys on tyypillisesti 7–8 millimetriä. Urasyvyys on olennainen tekijä ajoneuvon pito- ja ohjausominaisuuksien kannalta, erityisesti märillä teillä. Renkaan pinnan urat poistavat vettä renkaiden alta, jolloin pito renkaan ja tienpinnan välillä paranee. Mitä matalampi urasyvyys on, sitä huonommin rengas pystyy poistamaan vettä ja sitä suurempi on vesiliirron riski.

Vesiliirto on ilmiö, joka on seurausta tienpinnan ja renkaan välille syntyvästä vesipatjasta. Jos renkaan urat eivät poista vettä tarpeeksi tien ja renkaan välistä, rengas ei ole enää kosketuksissa tiehen. Kun rengas menettää kosketuspinnan tiehen, ei avoneuvo reagoi enää ohjaukseen.

Miten välttää vesiliirto? Lue lisää täältä ⨠

Lainsäädäntö ja suositukset

Suomessa laissa määritelty minimiurasyvyys kesärenkaissa on 1,6 millimetriä. Kuitenkin liikenneturvallisuuden kannalta suositellaan, että kesärenkaissa olisi vähintään 4 millimetrin urasyvyys. Tämä turvasuositus perustuu siihen, että renkaan kyky poistaa vettä ja estää vesiliirtoa heikkenee merkittävästi, kun urasyvyys laskee alle kolmen millimetrin.

Mittaaminen ja testaus

Renkaiden urasyvyyden voi mitata usealla tavalla, mutta yksinkertainen kotikonsti on käyttää kahden euron kolikkoa. Asettaessa kolikko renkaan pääuraan voi tarkastella, nouseeko kolikon hopeoitu reuna urasta ylöspäin. Jos hopeoitu reuna on näkyvissä, urasyvyys on alle neljä millimetriä ja renkaiden kunto kannattaa arvioida uudelleen.

Kesärenkaiden urasyvyyden vaikutus ajamiseen

Matala urasyvyys heikentää renkaan suorituskykyä monin tavoin kesällä. Vesiliirron riski kasvaa, jarrutusmatkat pitenevät ja ohjattavuus heikkenee. Erityisesti äkillisissä väistöliikkeissä tai nopeissa jarrutuksissa renkaan heikentynyt pito voi johtaa vaaratilanteisiin.

Muista tarkastaa kesärenkaiden kunto säännöllisesti

Kesärenkaiden urasyvyys on turvallisen ajon kannalta kriittinen tekijä. Vaikka laki sallii 1,6 millimetrin minimiurasyvyyden, turvallisuuden nimissä on suositeltavaa pitäytyä vähintään 4 millimetrin urasyvyydessä. Muista tarkastaa renkaiden kunto säännöllisesti ja harkita renkaiden uusimista, jos urasyvyys ei täytä suosituksia. Renkaiden asianmukainen huolto ja oikea-aikainen uusiminen edistävät liikenneturvallisuutta ja varmistavat, että matka taittuu sujuvasti ja turvallisesti kaikissa kesäkeleissä.

Muistathan, että renkaiden urasyvyys on vain yksi osa kokonaisvaltaista rengashuoltoa. Rengaspaineiden säännöllinen tarkistus, renkaiden kunnon arviointi ja renkaiden oikeaoppinen säilyttäminen ovat myös avainasemassa auton turvallisen toiminnan varmistamisessa.

Logo

Rengasvalmistajien jaosto
Teknisen Kaupan Liitto

Eteläranta 10
00130 HELSINKI
puhelin (09) 6824 130