< Takaisin

Renkaiden ilmanpaine

Renkaiden ilmanpaine kantaa ajoneuvon kuorman ja viimeistelee auton ajo-ominaisuudet. Rengaspaine on tärkeä turvallisuustekijä ja vaikuttaa olennaisesti renkaiden käyttöikään.

Suurin osa renkaisiin tulleista vaurioista johtuu vääristä ilmanpaineista.

Vajaapaineiset renkaat heikentävät auton ajo-ominaisuuksia, pidentävät jarrutusmatkoja ja vaikuttavat myös renkaiden ennenaikaiseen kulumiseen. Liian pienet rengaspaineet kasvattavat renkaiden vierintävastusta, jolloin renkaiden kuluminen sekä polttoainekulutus lisääntyvät. Esimerkiksi 20 prosentin vajaapaine vie renkaan kilometrituloksesta jopa 40 prosenttia. Renkaiden ilmanpainetta kannattaa siis tarkkailla säännöllisesti ja lisätä ilmanpainetta silloin, kun autoa kuormataan normaalia enemmän kuten lomamatkoille lähtiessä.

Renkaiden ilmanpaineet kannattaa tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa sekä aina silloin, kun sää merkittävästi kylmenee.

Suositus on, että talvirengaspaineet ovat 0,2–0,3 baria korkeammat kuin kesärenkaille tarkoitetut paineet. Oikeat painesuositukset löytyvät auton ohjekirjasta sekä usein polttoainesäiliön täyttöaukon kannesta tai etuoven karmista. Auton valmistaja antaa aina suosituksen sekä kevyelle kuormitukselle että maksimikuormitukselle. Ilmanpainetta voi tarkkailla ajonaikana renkaiden paineenvalvontajärjestelmän (TPMS) avulla.

Henkilöauton renkaiden ilmanpaine

Keskikokoisen henkilöauton renkaiden sopiva ilmanpaine on kevyellä kuormalla liikkuessa noin 2,5 baria. Jos renkaiden ilmanpaine on laskenut 2,0 barin tasolle, puhutaan jo reilusta vajaapaineesta.

Jos autoon on kytkettynä perävaunu, vetoauton renkaiden ilmanpaineeksi säädetään täyden kuorman paine. Takarenkaiden standardipaineen ollessa sama kuin täyden kuorman paine, lisää painetta 0,3–0,5 baria. Tarkista autosi valmistajan antamat erityssuositukset hinaustilanteita varten.

Muista!

  • Tarkista ilmanpaineet kylmistä renkaista. Ajossa lämmenneiden renkaiden paineet ovat aina korkeammat.
  • Älä laske renkaiden ilmanpainetta ilman pätevää syytä. Paine renkaissa ei lisäänny itsestään.
  • Luota vain tarkistettuihin mittareihin. Ilmanpainemittarit voivat olla epätarkkoja.
  • Ilmanpaineen on oltava yhtä suuri akselin molemmissa renkaissa. Lisää kuormattuun autoon enemmän painetta taka-akselistolle (katso auton ohjekirja).
  • Kiinnitä venttiilinhattu huolella, jotta venttiiliin ei pääse kosteutta tai likaa.
  • Lisää talvirenkaisiin 0,2–0,3 baria autonvalmistajan suosituksiin.
  • Tarkista ilmanpaine säännöllisesti vähintään kerran kuussa. Tarkista aika-ajoin myös vararenkaan ilmanpaine.

Logo

Rengasvalmistajien jaosto
Teknisen Kaupan Liitto

Eteläranta 10
00130 HELSINKI
puhelin (09) 6824 130