Milloin on oikea aika uusia renkaat?

Talvirenkaiden vaihtoaika lähenee tuota pikaa ja nyt on hyvä hetki tarkastaa renkaiden kunto. Renkaiden käyttöikä vaihtelee kulutuksen mukaan, mutta nyrkkisääntönä voidaan pitää kuutta vuotta, jonka jälkeen renkaita ei tulisi enää käyttää.

Renkaiden ikä ei kuitenkaan ole kaikki kaikessa. Talvirenkaissa kitka on turvallisuuden kannalta tärkeässä rolissa. Talvirenkaiden kuntoa tuleekin tarkkailla, sillä Suomen leveysasteilla talvikuukaudet voivat tuoda tullessaan hyvinkin haastavia ajo-olosuhteita. On erityisen tärkeää, että alla olevat renkaat tekevät haastavissa olosuhteissa autoilusta mahdollisimman turvallista ja miellyttävää.

Hyvällä ennakoinnilla vältytään viime hetken panikoinnilta ja talvikelien yllättäessä alla on turvalliset talvirenkaat.

Renkaiden ikääntyminen

Renkaan ominaisuudet muuttuvat ikääntymisen myötä. Kumi menettää vanhetessaan kimmoisuuttaan, kumin kovuus lisääntyy ja renkaan pito-ominaisuudet muuttuvat. Oikealla varastoinnilla rengas säilyy kuitenkin pitkään uuden veroisena, ja renkaan merkittävä vanheneminen alkaa vasta siinä vaiheessa, kun se otetaan käyttöön.

Renkaiden ikäsuositukset

Renkaita, joiden valmistuksesta on kulunut yli kymmenen vuotta, tai jotka ovat olleet käytössä yli kuusi vuotta, ei tulisi enää käyttää.

Rengasalan keskeiset toimijat Suomessa noudattavat ikäsuosituksissaan eurooppalaisten kattojärjestöjensä (STRO ja ETRMA) linjauksia. Uusina myytävät renkaat voivat olla enintään viisi vuotta aiemmin valmistettuja. Hyvän kauppatavan mukaista on kuitenkin informoida asiakasta renkaan valmistusajankohdasta, jos kyseessä on yli kolme vuotta vanhat renkaat.

Mistä tiedän renkaan iän?

Renkaan valmistusajankohta selviää renkaan kyljestä DOT-merkinnästä. Esimerkiksi 1022 tarkoittaa viikkoa 10 vuonna 2022.
Käytännössä renkaat kuluvat loppuun jo kokonaisikäsuositusta nopeammin. Kokonaisikäraja tulee vastaan silloin, jos autolla ajetaan vähän tai se on ollut poissa liikennekäytöstä. Erityisesti tällöin kannattaa kiinnittää huomiota asianmukaiseen kausisäilytykseen renkaiden käyttöiän pidentämiseksi.

Renkaiden käyttöikä selviää rengasmerkinnöistä. DOT-merkintä (Department of Transport) kertoo renkaan valmistusmaan ja -tehtaan, merkin ja mallin sekä valmistusajankohdan.

Logo

Rengasvalmistajien jaosto
Teknisen Kaupan Liitto

Eteläranta 10
00130 HELSINKI
puhelin (09) 6824 130