Renkaat ovat auton tärkein turvavaruste

Renkaat ovat keskeisin auton ajo-ominaisuuksiin liittyvä turvallisuustekijä. Vain neljä pinta-alaltaan kämmenen kokoista aluetta pitävät auton kuljettajan hallinnassa ja auton kiinni tienpinnassa. Renkaiden merkitys korostuu vaativissa ja nopeasti muuttuvissa kelioloissa sekä yllättävissä tilanteissa. Jäisellä, lumisella tai märällä tienpinnalla hyväkuntoiset renkaat voivat pelastaa onnettomuuksilta.

Renkaiden riittävistä pito-ominaisuuksista on huolehdittava vaihtamalla renkaat uusiin säännöllisesti ja pitämällä rengaspaineet oikeina. Kun rengas kuluu, sen pito-ominaisuudet märällä tai jäisellä tiellä heikkenevät ja onnettomuusriski kasvaa. Vajaapaineisilla renkailla ajettaessa ohjaus voi alkaa puoltaa ja auton hallittavuus ääritilanteissa vaikeutuu. Vajaapaineinen rengas myös rikkoutua helpommin.

Renkaan märkäpito ja ajettavuus romahtavat alle neljän millimetrin urasyvyydessä

Laki edellyttää kesärenkailta vähintään 1,6 mm:n urasyvyyttä, mutta turvasuositus on vähintään neljä millimetriä. Sadekelitestit ovat osoittaneet, että neljän millimetrin urasyvyydellä renkaat toimivat vielä tyydyttävästi, mutta sitä alhaisemmilla urasyvyyksillä märkäominaisuudet romahtavat täysin.

Renkaan kosketuspinta tiehen voi kadota sadekelillä yllättäen lähes olemattomaksi. Sadekelitestien mukaan renkaan kosketuspinta tiehen pienenee dramaattisesti ajonopeuden kasvaessa ja renkaiden kulumisen myötä jo tavallisilla matkanopeuksilla.

Jarrutusmatkat märällä pitenevät merkittävästi

Märällä asvaltilla auto pysähtyy hyvillä renkailla 80 km:n tuntinopeudesta alle 30 metrissä, kun se huonoilla renkailla jatkaa jopa 10 metriä kauemmaksi. Huonokuntoisilla renkailla auton nopeus on vielä 40 km/h kohdassa, jossa auto pysähtyisi hyvillä renkailla.

Kuluneet talvirenkaat eivät sovi kesärenkaiksi

Kitkarenkaat tai nastarenkaat, joista on poistettu nastat eivät sovellu kesärenkaiksi. Märällä tienpinnalla niiden pito-ominaisuudet eivät ole riittävät.

Milloin talvirenkaat?

Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun aina, kun sää tai keliolosuhteet sitä edellyttävät. Talvirenkaat voivat olla nastarenkaat tai nastattomat talvirenkaat eli kitkarenkaat.

Lain mukaan talvirenkaiden pääurien syvyyden on oltava vähintään 3,0 millimetriä. Pääurilla tarkoitetaan leveitä uria kulutuspinnan keskialueella noin 3/4 leveydellä kulutuspinnasta. Talvirenkaiden turvasuositus lumisilla ja jäisillä teillä ajettaessa on vähintään viisi millimetriä

Logo

Rengasvalmistajien jaosto
Teknisen Kaupan Liitto

Eteläranta 10
00130 HELSINKI
puhelin (09) 6824 130