< Takaisin

Renkaiden vaihtaminen

Renkaiden vaihtaminen vaatii ammattitaitoa. Puutteellinen osaaminen renkaanvaihdossa voi vaurioittaa autoa, aiheuttaa tekijälleen tapaturman tai johtaa liikenneturvariskiin. 

Väärin kiristetty rengas tai jälkikiristyksen unohtuminen voi aiheuttaa pyörän irtoamisen ajon aikana. Sama vaikutus on vääränlaisilla tai huonokuntoisilla pulteilla ja muttereilla sekä pyörännavan ja vanteen väliin jääneellä lialla. Väärät rengaspaineet vaikuttavat auton ohjattavuuteen ääritilanteissa. 

Oikein asennetut renkaat lisäävät ajomukavuutta vähentämällä tärinää.

Milloin talvirenkaat?

Talvirenkaita on käytettävä marraskuun alusta maaliskuun loppuun aina, kun sää tai keliolosuhteet sitä edellyttävät. Talvirenkaat voivat olla nastarenkaat tai nastattomat talvirenkaat eli kitkarenkaat.

Lain mukaan talvirenkaiden pääurien syvyyden on oltava vähintään 3,0 millimetriä. Pääurilla tarkoitetaan leveitä uria kulutuspinnan keskialueella noin kolmen neljänneksen leveydellä kulutuspinnasta. Talvirenkaiden turvasuositus lumisilla ja jäisillä teillä ajettaessa on vähintään viisi millimetriä.

Milloin kesärenkaat?

Lain mukaan kesärenkaita saa käyttää ympäri vuoden, mikäli keli sen sallii. Kesärenkaiden jarrutusmatka talvisessa säässä on huomattavan pitkä verrattuna talvirenkaisiin. Esimerkiksi jarrutettaessa 80 km/h nopeudesta kesärenkailla jarrutusmatka on 130 metriä, kun kitka- ja nastarenkailla auto pysähtyy jo 60 metrissä.

Kesärenkaiden kulutuspinnan pääurien syvyyden tulee olla vähintään 1,6 mm. Pääurilla tarkoitetaan leveitä uria renkaan kulutuspinnan keskialueella noin kolmen neljänneksen leveydellä kulutuspinnasta. Kesärenkaiden urasyvyyden turvasuositus vetisellä kelillä ajettaessa on vähintään neljä millimetriä. Henkilöautonrenkaan kulutuspinnan uria ei saa lisätä tai syventää.

Renkaiden vaihtaminen

1. Tutustu auton ohjekirjaan huolella. 

2. Selvitä vannetyyppi. Eri vannetyypit vaativat omat pultit, mutterit ja soviterenkaat. 

3. Varmista, että renkaiden vaihtopaikka on tasainen ja kova. Epätasainen tai liian pehmeä vaihtopaikka voi aiheuttaa tunkin kaatumisen ja auton putoamisen.

4. Selvitä ajoneuvosi nostokohdat. Väärä nostokohta voi aiheuttaa vahinkoja auton alustaan tai helmoihin. 

5. Huomioi, että auton omaa tunkkia eikä pulttiavainta ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön. 

6. Tarkista, että renkaiden kulutuspinnat ovat riittävät, ja että renkaat eivät ole kuluneet epätasaisesti.

7. Tarkista renkaan pyörimissuunta. Pidä renkaan sijainti aina saman akselin samalla puolella

8. Puhdista vanteiden ja pyörännavan vastinpinnat.

9. Aseta rengas paikoilleen.

10. Käytä pulttien kiristämiseen momenttiavainta. Tarkasta auton valmistajan ohjeesta, kuinka kireälle pultit tai mutterit tulee kiristää. Kiristä mutterit tasaisesti ristikiristysperiaatteella eli ei vierekkäisiä peräkkäin. 

Renkaiden vaihdon jälkeen

– Tarkista rengaspaineet. Katso ajoneuvosi oikeat rengaspaineet auton valmistajan ohjeista. Käytä vain kalibroitua rengaspainemittaria. 

– Muista jälkikiristää renkaiden pultit tai mutterit noin sadan kilometrin ajon jälkeen.

– Uusille nastoitetuille talvirenkaille suositellaan noin 500–1 000 kilometrin sisäänajo ilman nopeita kiihdytyksiä, jotta nastat asettuvat kunnolla renkaisiin.

Huomio!

Auto on varustettava sen rekisteröidyn kokonaismassan ja askeleille kohdistuvien massojen edellyttämin renkain ja vantein.

Autoon ei saa asentaa samanaikaisesti sekä vyö- että ristikudosrenkaita. 

Auton etupyörissä ei saa käyttää renkaita, joiden puutteellinen tasapaino voi haitata ohjausta. 

Henkilöauton perävaunussa, jonka paino on yli 750 kg on käytettävä nastarenkaita, jos vetoautossa on sellaiset.

Onko riittävää uusia vain kaksi rengasta?

Vetävillä pyörillä renkaat kuluvat nopeammin kuin vapaasti pyörivällä akselilla. Tämä on yleistä varsinkin etuvetoisissa autoissa. Vaikka eturenkaat kuluvat tällöin takarenkaita nopeammin, pito-ominaisuuksien ja turvallisuuden kannalta kaikki renkaat kannattaa uusia kerralla.

Renkaat kuluvat tasaisemmin ja niiden käyttöikä kasvaa, jos niitä vaihdetaan akselilta toiselle (pyörimissuuntaa vaihtamatta) noin 7 500 kilometrin välein. 

Jos asennat autoosi vain kaksi uutta rengasta, asenna uudet renkaat taka-akselille huolimatta auton vetotavasta. Kuluneet renkaat auton taka-akselilla voivat johtaa auton sivuluisuun.

Logo

Rengasvalmistajien jaosto
Teknisen Kaupan Liitto

Eteläranta 10
00130 HELSINKI
puhelin (09) 6824 130