< Takaisin

Renkaiden paineenvalvontajärjestelmä TPMS

Renkaiden paineenvalvontajärjestelmät (TPMS, Tire Pressure Monitoring System) on kehitetty antamaan kuljettajalle ajonaikaista tietoa renkaiden ilmanpaineista tai niiden muutoksista. Renkaiden ilmanpaineen vajaus vaikuttaa polttoaineen kulutukseen ja heikentää ajo-ominaisuuksia. 

Vaikka auto olisi varustettu TPMS-järjestelmällä ilmanpaineet on tarkastettava säännöllisesti vähintään kerran kuukaudessa.

Renkaiden paineenvalvontajärjestelmiä on olemassa kahta päätyyppiä

Epäsuora TPMS-järjestelmä mittaa renkaiden pyörimisnopeuksien muutoksia ABS-antureiden avulla. Se kertoo ilmanpaineen muutoksesta sytyttämällä merkkivalon, mutta ei yksilöi, mikä rengas on kyseessä. Järjestelmä pitää kalibroida renkaan vaihdon yhteydessä, vaihdettaessa rengaskokoa tai ilmanpaineiden muuttuessa.

Suora TPMS-järjestelmä mittaa rengaspaineita anturilla, joka on asennettu yksilöllisesti jokaiseen pyörään. Suora järjestelmä kertoo jokaisen renkaan ilmanpaineen erikseen. 

Anturin asentaminen:

  1. Eri vanteille on olemassa erilaisia antureita, joita ovat nivelöity anturi, kiinteä anturi ja kumiventtiilianturi. Nivelöity ja kiinteä anturi sisältävät tiivisteen, prikan, mutterin, venttiilinneulan ja venttiilihatun.
  2. Asenna anturi oikeassa kulmassa vanteeseen nähden ja varmista, että se tiivistyy venttiilireikään. Käytä oikeaa kiristysmomenttia.
  3. Asenna anturi oikeassa kulmassa vanteeseen nähden ja varmista, että se tiivistyy venttiilireikään. Käytä oikeaa kiristysmomenttia.
  4. Tarkista antureiden ja talvivanteiden yhteensopivuus. Anturin kumitiivisteen ja kiristysmutterin on oltava yhteensopivia käytettävän vanteen kanssa.
  5. Ole varovainen asentaessasi tai irrottaessasi rengasta, ettet vaurioita anturia. Älä käytä asennusrautaa anturin läheisyydessä.
  6. Anturin venttiilinneula, venttiilihattu, kumitiiviste ja mutteri on vaihdettava aina, kun rengasta vaihdetaan vanteella (samoin kuin normaali venttiili).
  7. Seuraa vanteen tai anturin valmistajan käyttöohjeita; epäselvissä tapauksissa ota aina yhteys maahantuojaan.
  8. Huomioi, että venttiilin kautta suihkutettavat paikkausaineet voivat tuhota anturin ja anturi on tällöin uusittava. 
Logo

Rengasvalmistajien jaosto
Teknisen Kaupan Liitto

Eteläranta 10
00130 HELSINKI
puhelin (09) 6824 130