Muistilista kesärenkaiden vaihtoon

Kesärenkaiden valinta, asennus ja ylläpito ovat tärkeitä turvallisuuden ja renkaiden pitkäikäisyyden kannalta. Valitsemalla oikean rengaskoon, tarkistamalla ilmanpaineet säännöllisesti, huolehtimalla renkaiden sisäänajosta ja säilytyksestä sekä vaihtamalla renkaiden sijaintia kulumisen tasaamiseksi, voit varmistaa miellyttävän ja turvallisen ajokokemuksen kesäkeleillä.

1. Renkaiden Valinta

Kun valitset kesärenkaita, on tärkeää käyttää rengaskokoja, jotka on hyväksytty autoosi. Alkuperäiskoot löytyvät rekisteriotteesta, jossa on myös lueteltu muut valmistajan hyväksymät rengaskoot. Käytä aina samanlaisia renkaita, sillä eri valmistajien renkaiden ominaisuudet voivat vaikuttaa auton ajokäyttäytymiseen. Paremmat renkaat tulisi asentaa aina taka-akselille turvallisuuden vuoksi, riippumatta siitä, onko auto etu- vai takavetoinen.

Lisäksi on tärkeää huomioida renkaiden nopeusluokka, joka määräytyy auton huippunopeuden ja ajonhallintajärjestelmien asettamien vaatimusten mukaisesti. Käyttämällä valmistajan suosittelemaa rengaskokoa varmistat, että autosi ajokäyttäytyminen säilyy vakaana kaikissa ajotilanteissa.

2. Ilmanpaineet

Ilmanpaine vaikuttaa renkaiden ajo-ominaisuuksiin. Vajaapaineinen rengas vierii raskaammin, lämpenee enemmän ja kuluu nopeammin. Se myös lisää polttoaineen kulutusta ja rasittaa rengasta, mikä lisää vaurioriskiä. Siksi rengaspaineet tulisi tarkistaa vähintään kerran kuukaudessa. Painearvo löytyy yleensä auton ovipilarista, polttoainesäiliön täyttöluukusta tai ohjekirjasta. Myös ulkolämpötila vaikuttaa paineeseen – ilmanpaine muuttuu 0,1 baria jokaista kymmentä astetta kohden. Muista tarkistaa paineet kylmillä renkailla.

3. Renkaiden Asennus

Renkaiden asennus on parasta jättää ammattilaisille, mutta jos vaihdat ne itse, seuraa tarkasti asennusohjeita. Uusien renkaiden sisäänajo on myös tärkeää. Renkaat tulee ajaa sisään noin 500–1000 kilometriä, jotta asennusneste ehtii kuivua. Tänä aikana tulisi välttää nopeita kiihdytyksiä, äkkijarrutuksia ja kovia kaarrenopeuksia.

4. Renkaiden Asennusajankohdan Vaikutus

Kevään karhealla asfaltilla renkaat kuluvat nopeammin kuin syksyn sileällä päällysteellä. Kuuma ja kuiva keli kuluttaa renkaita nopeammin kuin viileä ja sateinen sää. Tästä syystä renkaiden kulumista kannattaa tarkkailla erityisesti keväällä ja kesällä.

5. Renkaiden Sijainnin Vaikutus

Vetävien renkaiden kuluminen on yleensä nopeampaa kuin vapaasti pyörivien. Siksi renkaiden sijaintia on hyvä vaihtaa säännöllisesti, vähintään 10 000 kilometrin välein, jotta kuluminen tasaantuu.

6. Urasyvyys

Uusien kesärenkaiden urasyvyys on 7–8 mm. Lain edellyttämä vähimmäissyvyys on 1,6 mm, mutta turvasuositus sadekelillä on vähintään 4 mm. Urasyvyyden voi helposti mitata kahden euron kolikolla – jos kolikon hopeoitu rengas nousee kuviopalan yläpuolelle, on syytä harkita renkaiden uusimista.

7. Säilytys

Oikea säilytys pidentää renkaiden käyttöikää. Säilytä renkaat viileässä, pimeässä ja kuivassa paikassa pinossa tai roikkumassa, kun et käytä niitä.

Lue lisää sopivien renkaiden valinnasta täältä.

Logo

Rengasvalmistajien jaosto
Teknisen Kaupan Liitto

Eteläranta 10
00130 HELSINKI
puhelin (09) 6824 130